O multitudine de leziuni premaligne si maligne localizate la acest nivel pot fi detectate prin intermediul acestei investigatii. Colposcopia se realizeaza cu ajutorul unui colposcop, care aduce o imagine marita a suprafetelor, permitand medicului sa vizualizeze si sa distinga tesutul normal de cel patologic, putand preleva direct biopsii pentru examinare patologica ulterioara.

Principalul scop al colposcopiei este preventia cancerului de col uterin prin detectarea leziunilor precanceroase timpuriu si tratarea acestora.

Cele mai multe paciente fac colposcopia pentru investigarea unei anormalitati citologice descoperita la examenul Papanicolau. Alte indicatii pentru colposcopie includ:
– Imunosupresie precum infectia HIV sau transplant de organ
– Aspect anormal al colului uterin, descoperit de medicul ginecolog

Colposcopul este utilizat pentru a identifica indicii vizibile, sugestive pentru tesut anormal. Colposcopul functioneaza ca un microscop luminat binocular care mareste imaginea colului uterin, a vaginului si suprafetei vulvei. Se poate folosi la o putere mica pentru a obtine o impresie generala asupra arhitecturii suprafetei. Puterile medie si mare se folosesc pentru a evalua vaginul si colul uterin. Puterile mari sunt de multe ori necesare pentru a identifica anumite patternuri vasculare care ar putea indica prezenta unor leziuni mai avansate precanceroase sau canceroase.

Chestionar satisfactie