Testul de efort sau ECG de efort este o electrocardiograma - o investigatie neinvaziva utilizata pentru inregistrarea batailor inimii si a ritmului cardiac - efectuata in timp ce pacientul face efort fizic.

Prin intermediul unor electrozi montati pe corpul pacientului, (la fel ca la ECG de repaus) este inregistrat ritmul cardiac in timp ce pacientul efectueaza un efort fizic pe o bicicleta ergometrica. Viteza si rezistenta pedalei  sunt crescute la intervale regulate de timp. In acest fel creste intensitatea efortului si implicit consumul de oxigen al inimii. Pe tot parcursul probei sunt monitorizate tensiunea arteriala si electrocardiograma pacientului.

In cursul probei, frecventa cardiaca, presiunea arteriala si electrocardiograma sunt inregistrate in fiecare minut in mod sistematic, ori atunci cand intervine un simptom, apoi in fiecare minut in timpul fazei de recuperare a efortului (aproximativ 6 minute) sau pana la disparitia simptomului.

Avand in vedere consumul crescut de oxigen, prin testul de efort se poate diagnostica prezenta unor leziuni coronariene care nu produc modificari pe electrocardiograma de repaus.

Chestionar satisfactie